Workshops en cursussen

Een leuke namiddag met jouw organisatie ? Een vrijgezellenactiviteit, een uitje met de familie ?

Categorie:
CURSUS bijenteelt – PRAKTIJK

OMSCHRIJVING:

Op deze dag gaan we praktisch aan de slag. We openen een 10 tal bijenkasten. Je gaat echt zelf aan de slag met alles wat je leerde in de theorielessen. Je leert veilig, gestructureerd werken met de bijen. Je leert alle handelingen op een rustige manier toepassen.

Na deze cursus ben je in staat om zelf te starten als imker. Het volgende jaar kan je steeds nog bij de lesgever terecht voor telefonische ondersteuning.

Tijdens de cursus verplaatsen we ons naar een bijenstand op 3km afstand. Indien je niet met de wagen bent kan e meerijden met de lesgever.

Bij slecht weer zal deze cursus in overleg met de cursisten naar een andere datum verzet worden.

INSCHRIJVEN:  STEEDS NOODZAKELIJK – Enkel indien je reeds de theorie gevolgd hebt

TIJDSTIP: 3 Augustus 2024

VOOR WIE: Voor iedereen die imker wil worden. (Wil je geen imker worden, maar heb je wel interesse in de bijen, volg dan onze introductiesessie)

MAXIMUM AANTAL DEELNEMERS: 5

EXTRA’S: –

MATERIAAL MEE TE BRENGEN: Picknick en voldoende drinken.

VOORKENNIS: De theoriecursus moet afgerond zijn

VOORWAARDEN OM DEEL TE KUNNEN NEMEN: Minimum leeftijd 16 jaar

LOCATIE: Sint Jobsesteenweg 64 – Brasschaat

 250,00

Categorie:
CURSUS bijenteelt – THEORIE (juli 2024)

OMSCHRIJVING:

Zaken die o.a. aan bod komen:

  • Honingbijen versus solitaire bijen
  • Bijen, wespen, hommels
  • Anatomie van de honingbij
  • Bijenrassen
  • De bijenkolonie
  • Organisatie van de bijenkolonie. Werkster, Dar, Koningin
  • Functionele rollen in de bijenkolonie
  • Ontwikkelingsstadia en metamorfose van de jonge bij
  • Levenscyclus van de honingbij
  • Ontwikkeling van de koningin
  • Technische kennis over methodieken en materialen
  • Veiligheid
  • Juridische achtergrond
  • Het plaatsen van een bijenstal
  • Types bijenkasten
  • Controle kalender van het bijenvolk
  • Ziektes ne behandeling er van
  • Drachtplanten
  • Vijanden van de bij
  • Bijenteeltorganisaties

INSCHRIJVEN:  STEEDS NOODZAKELIJK

TIJDSTIP: 3 zaterdag voormiddagen: 6, 20 en 27 juli 2024. We starten telkens om 9.30 en eindigen rond 12.00u / 12.30u.

VOOR WIE: Voor iedereen die imker wil worden. (Wil je geen imker worden, maar heb je wel interesse in de bijen, volg dan onze introductiesessie)

MAXIMUM AANTAL DEELNEMERS: 5

EXTRA’S: –

MATERIAAL MEE TE BRENGEN: –

VOORKENNIS: Er is geen voorkennis nodig

VOORWAARDEN OM DEEL TE KUNNEN NEMEN: Minimum leeftijd 16 jaar

LOCATIE: Sint Jobsesteenweg 64 – Brasschaat

 400,00

Categorie:
CURSUS bijenteelt – THEORIE (September – oktober 2024)

OMSCHRIJVING:

Zaken die o.a. aan bod komen:

  • Honingbijen versus solitaire bijen
  • Bijen, wespen, hommels
  • Anatomie van de honingbij
  • Bijenrassen
  • De bijenkolonie
  • Organisatie van de bijenkolonie. Werkster, Dar, Koningin
  • Functionele rollen in de bijenkolonie
  • Ontwikkelingsstadia en metamorfose van de jonge bij
  • Levenscyclus van de honingbij
  • Ontwikkeling van de koningin
  • Technische kennis over methodieken en materialen
  • Veiligheid
  • Juridische achtergrond
  • Het plaatsen van een bijenstal
  • Types bijenkasten
  • Controle kalender van het bijenvolk
  • Ziektes ne behandeling er van
  • Drachtplanten
  • Vijanden van de bij
  • Bijenteeltorganisaties

INSCHRIJVEN:  STEEDS NOODZAKELIJK

TIJDSTIP: 3 zaterdag voormiddagen: 21 september, 5 en 19 oktober 2024. We starten telkens om 9.30 en eindigen rond 12.00u / 12.30u.

VOOR WIE: Voor iedereen die imker wil worden. (Wil je geen imker worden, maar heb je wel interesse in de bijen, volg dan onze introductiesessie)

MAXIMUM AANTAL DEELNEMERS: 5

EXTRA’S: –

MATERIAAL MEE TE BRENGEN: –

VOORKENNIS: Er is geen voorkennis nodig

VOORWAARDEN OM DEEL TE KUNNEN NEMEN: Minimum leeftijd 16 jaar

LOCATIE: Sint Jobsesteenweg 64 – Brasschaat

 400,00

Categorie:
Bezoek aan de bijenkasten 1/8/2024

Afhankelijk van de samenstelling van de groep (oudere kinderen, jongere kinderen) vertellen we eerst wat over de bijen. Dan trek je een bijenpak aan en ga je mee de bijen bezoeken. We eindigen met enkele proevertjes.

INSCHRIJVEN:  STEEDS NOODZAKELIJK

TIJDSTIP: 1 augustus 2024 – 19-21u

VOOR WIE: Voor gezinnen – Kinderen vanaf 5 jaar kunnen mee gaan naar de bijen.

MAXIMUM AANTAL DEELNEMERS: 20

EXTRA’S: We eindigen met enkele proevertjes

MATERIAAL MEE TE BRENGEN: Draag een lage broek (bv. jeans) en laarzen. Zorg voor kledij waar bijen niet in kunnen. Je krijgt van ons ook nog een beschermpak.

VOORKENNIS: –

VOORWAARDEN OM DEEL TE KUNNEN NEMEN: Enkel kinderne vanaf 5 jaar kunnen mee naar de bijen. Jongere kinderen zijn welkom maar kunnen niet mee naar de bijen.

LOCATIE: Sint Jobsesteenweg 64 – Brasschaat

 12,00 15,00

Categorie:
Bezoek aan de bijenkasten 8/8/2024

Afhankelijk van de samenstelling van de groep (oudere kinderen, jongere kinderen) vertellen we eerst wat over de bijen. Dan trek je een bijenpak aan en ga je mee de bijen bezoeken. We eindigen met enkele proevertjes.

INSCHRIJVEN:  STEEDS NOODZAKELIJK

TIJDSTIP: 8 augustus 2024 – 19-21u

VOOR WIE: Voor gezinnen – Kinderen vanaf 5 jaar kunnen mee gaan naar de bijen.

MAXIMUM AANTAL DEELNEMERS: 20

EXTRA’S: We eindigen met enkele proevertjes

MATERIAAL MEE TE BRENGEN: Draag een lage broek (bv. jeans) en laarzen. Zorg voor kledij waar bijen niet in kunnen. Je krijgt van ons ook nog een beschermpak.

VOORKENNIS: –

VOORWAARDEN OM DEEL TE KUNNEN NEMEN: Enkel kinderne vanaf 5 jaar kunnen mee naar de bijen. Jongere kinderen zijn welkom maar kunnen niet mee naar de bijen.

LOCATIE: Sint Jobsesteenweg 64 – Brasschaat

 12,00 15,00

Categorieën ,
Alles over honing – 19 september

OMSCHRIJVING:

Kris is imker sinds zijn 5 jaar. Tijdens deze avond vertelt hij met passie en enthousiasme over bijen en honing, een onderwerp dat hem na aan het hart ligt en waar hij maar al te graag wat anekdotes over vertelt. Hij legt uit wat goede honing precies is en welke manieren er zijn om de kwaliteit ervan te bepalen. Kris gaat dieper in op de verschillende factoren die de kleur, de smaak en de textuur van honing beïnvloeden. Zo vertelt hij over het soort bloemen dat de bijen bezoeken en hoe dit de honing verandert.  Verder laat hij zien hoe de honing wordt geoogst en verwerkt en vertelt hij over de eigenschappen van honing.

Na de uitgebreide uitleg is er tijd voor een vragenronde, waarin het publiek alles kan vragen wat ze willen weten over bijen en honing. Kris beantwoordt elke vraag geduldig en deelt daarbij interessante anekdotes uit zijn jarenlange ervaring als imker. De avond wordt afgesloten met enkele zoete proevertjes van verschillende soorten honing, zodat iedereen zelf kan ervaren hoe divers honing kan smaken. Kris geeft hierbij uitleg over elke honingsoort en vertelt waar de honing vandaan komt en welke bloemen de bijen hebben bezocht. Het is een leerzame en smaakvolle avond die de deelnemers een nieuwe waardering voor honing en het werk van imkers geeft.

 

INSCHRIJVEN:  STEEDS NOODZAKELIJK

TIJDSTIP: 19 september. 20u – 21.30u

VOOR WIE: Voor iedereen die meer wil weten over honing. Wat is goede honing, hoe wordt honing gemaakt. We sluiten natuurlijk af met een aantal proevertjes

MAXIMUM AANTAL DEELNEMERS: 10

EXTRA’S: –

MATERIAAL MEE TE BRENGEN: –

VOORKENNIS: Er is geen voorkennis nodig

VOORWAARDEN OM DEEL TE KUNNEN NEMEN: Minimum leeftijd 16 jaar

LOCATIE: Sint Jobsesteenweg 64 – Brasschaat (Mogelijk in Merksem – wordt nog meegedeeld)

 30,00

Categorieën ,
Alles over honing – 19 september

OMSCHRIJVING:

Kris is imker sinds zijn 5 jaar. Tijdens deze avond vertelt hij met passie en enthousiasme over bijen en honing, een onderwerp dat hem na aan het hart ligt en waar hij maar al te graag wat anekdotes over vertelt. Hij legt uit wat goede honing precies is en welke manieren er zijn om de kwaliteit ervan te bepalen. Kris gaat dieper in op de verschillende factoren die de kleur, de smaak en de textuur van honing beïnvloeden. Zo vertelt hij over het soort bloemen dat de bijen bezoeken en hoe dit de honing verandert.  Verder laat hij zien hoe de honing wordt geoogst en verwerkt en vertelt hij over de eigenschappen van honing.

Na de uitgebreide uitleg is er tijd voor een vragenronde, waarin het publiek alles kan vragen wat ze willen weten over bijen en honing. Kris beantwoordt elke vraag geduldig en deelt daarbij interessante anekdotes uit zijn jarenlange ervaring als imker. De avond wordt afgesloten met enkele zoete proevertjes van verschillende soorten honing, zodat iedereen zelf kan ervaren hoe divers honing kan smaken. Kris geeft hierbij uitleg over elke honingsoort en vertelt waar de honing vandaan komt en welke bloemen de bijen hebben bezocht. Het is een leerzame en smaakvolle avond die de deelnemers een nieuwe waardering voor honing en het werk van imkers geeft.

 

 30,00

Categorie:
Bezoek aan de bijenkasten 1/8/2024

Afhankelijk van de samenstelling van de groep (oudere kinderen, jongere kinderen) vertellen we eerst wat over de bijen. Dan trek je een bijenpak aan en ga je mee de bijen bezoeken. We eindigen met enkele proevertjes.

 12,00 15,00

Categorie:
Bezoek aan de bijenkasten 8/8/2024

Afhankelijk van de samenstelling van de groep (oudere kinderen, jongere kinderen) vertellen we eerst wat over de bijen. Dan trek je een bijenpak aan en ga je mee de bijen bezoeken. We eindigen met enkele proevertjes.

 12,00 15,00

Categorie:
CURSUS bijenteelt – PRAKTIJK

OMSCHRIJVING:

Op deze dag gaan we praktisch aan de slag. We openen een 10 tal bijenkasten. Je gaat echt zelf aan de slag met alles wat je leerde in de theorielessen. Je leert veilig, gestructureerd werken met de bijen. Je leert alle handelingen op een rustige manier toepassen.

Na deze cursus ben je in staat om zelf te starten als imker. Het volgende jaar kan je steeds nog bij de lesgever terecht voor telefonische ondersteuning.

Tijdens de cursus verplaatsen we ons naar een bijenstand op 3km afstand. Indien je niet met de wagen bent kan e meerijden met de lesgever.

Bij slecht weer zal deze cursus in overleg met de cursisten naar een andere datum verzet worden.

 250,00

Categorie:
CURSUS bijenteelt – THEORIE (juli 2024)

OMSCHRIJVING:

Zaken die o.a. aan bod komen:

  • Honingbijen versus solitaire bijen
  • Bijen, wespen, hommels
  • Anatomie van de honingbij
  • Bijenrassen
  • De bijenkolonie
  • Organisatie van de bijenkolonie. Werkster, Dar, Koningin
  • Functionele rollen in de bijenkolonie
  • Ontwikkelingsstadia en metamorfose van de jonge bij
  • Levenscyclus van de honingbij
  • Ontwikkeling van de koningin
  • Technische kennis over methodieken en materialen
  • Veiligheid
  • Juridische achtergrond
  • Het plaatsen van een bijenstal
  • Types bijenkasten
  • Controle kalender van het bijenvolk
  • Ziektes ne behandeling er van
  • Drachtplanten
  • Vijanden van de bij
  • Bijenteeltorganisaties

 400,00

Categorie:
CURSUS bijenteelt – THEORIE (September – oktober 2024)

OMSCHRIJVING:

Zaken die o.a. aan bod komen:

  • Honingbijen versus solitaire bijen
  • Bijen, wespen, hommels
  • Anatomie van de honingbij
  • Bijenrassen
  • De bijenkolonie
  • Organisatie van de bijenkolonie. Werkster, Dar, Koningin
  • Functionele rollen in de bijenkolonie
  • Ontwikkelingsstadia en metamorfose van de jonge bij
  • Levenscyclus van de honingbij
  • Ontwikkeling van de koningin
  • Technische kennis over methodieken en materialen
  • Veiligheid
  • Juridische achtergrond
  • Het plaatsen van een bijenstal
  • Types bijenkasten
  • Controle kalender van het bijenvolk
  • Ziektes ne behandeling er van
  • Drachtplanten
  • Vijanden van de bij
  • Bijenteeltorganisaties

 400,00

Categorieën ,
Alles over honing – 19 september

OMSCHRIJVING:

Kris is imker sinds zijn 5 jaar. Tijdens deze avond vertelt hij met passie en enthousiasme over bijen en honing, een onderwerp dat hem na aan het hart ligt en waar hij maar al te graag wat anekdotes over vertelt. Hij legt uit wat goede honing precies is en welke manieren er zijn om de kwaliteit ervan te bepalen. Kris gaat dieper in op de verschillende factoren die de kleur, de smaak en de textuur van honing beïnvloeden. Zo vertelt hij over het soort bloemen dat de bijen bezoeken en hoe dit de honing verandert.  Verder laat hij zien hoe de honing wordt geoogst en verwerkt en vertelt hij over de eigenschappen van honing.

Na de uitgebreide uitleg is er tijd voor een vragenronde, waarin het publiek alles kan vragen wat ze willen weten over bijen en honing. Kris beantwoordt elke vraag geduldig en deelt daarbij interessante anekdotes uit zijn jarenlange ervaring als imker. De avond wordt afgesloten met enkele zoete proevertjes van verschillende soorten honing, zodat iedereen zelf kan ervaren hoe divers honing kan smaken. Kris geeft hierbij uitleg over elke honingsoort en vertelt waar de honing vandaan komt en welke bloemen de bijen hebben bezocht. Het is een leerzame en smaakvolle avond die de deelnemers een nieuwe waardering voor honing en het werk van imkers geeft.

 

 30,00